top of page

Regioner

Friuli-Venezia Giulia regionen är ett stort landområde mellan Alperna och Adriatiska havet. Regionens kombination av mark och klimat är utmärkt för vinodling, och vintraditionerna går tillbaka till romartiden. Friuli Grave är bäst känt för vita viner gjorda av Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio och Friulano.

Veneto är en vinregion i nordöstra Italien. Regionen är skyddad från det hårdare nordeuropeiska klimatet av Alperna. Det kallare klimatet i de norra delarna är väl lämpad för vita druvor så som Garganega, medan de varmare Adriatiska kustområdena, floddalarna och Gardasjö-området är platserna där de berömda Valpolicella, Amarone och Bardolino vinerna produceras.

Piemonte är en region i det nordvästra hörnet av Italien. De mest kända vinerna från regionen inkluderar Barolo och Barbaresco. Dessa röda viner är gjorda av druvan Nebbiolo. Andra populära druvor som används för produktion av röda viner är Barbera och Dolcetto. Viner gjorda på Barbera druvan är ofta fruktig med mindre tanniner än vin gjorda av Nebbiolo. Dolcetto å andra sidan ger friska och torra röda viner med lite tanniner. Regionen producerar också mousserande vin Asti spumante gjorda på Moscato druva.

Beläget i centrala Italien längs den Tyrrenska kusten, är Toscana hem för några av världens mest anmärkningsvärda vinregioner så som; Chianti, Brunello di Montalcino och Vino Nobile di Montepulciano. Regionen är särskilt känd för Sangiovese-druvorna som trivs bra i det direkta solljuset på de många terrass-odlingarna i Toscana.

Lazio är en region i centrala Italien som omger huvudstaden Rom. Liksom många italienska vinregioner har Lazios vinodlingar mycket gamla traditioner, som predaterar även det romerska riket. Regionens många vulkaniska kullar ger en utmärkt bas för vinodling tack vare den bördiga och porösa marken. Regionen är bäst känd för sina vita viner från druvsorter som Trebbiano, Malvasia di Candia och Malvasia del Lazio.

Regionen är belägen i centrala Italien med Apenninerna som löper längs den västra gränsen inklusive Corno Grande, den högsta punkten på italienska fastlandet. Bergskedjan tjänar som ett skyddande effekt på klimatet och blockerar många stormar som kommer in från väst. De dominerande sorterna i regionen är den röda Montepulciano druvan och den vita Trebbiano d'Abruzzo druvan. Nästan 80% av allt vin i Abruzzo-regionen produceras av stora kooperativa vingårdar.

Apulien (italienska: Puglia) är den södra regionen som bildar "klacken" i den Italienska stöveln. Den en av de hetaste och torraste regionerna i Italien med sommartemperaturer som ibland når upp till och förbi 40 °C. Regionen tävlar med Sicilien om titeln som Italiens mest produktiva vinregion och bidrar med nästan en femtedel av Italiens totala produktion. Apulien har kämpat med ett rykte om kvantitet över kvalitet men nu för tiden produceras allt fler kvalitetsviner i Apulien.  En mängd olika druvor odlas i Apulien inklusive till exempel Anglianico, Negro Amaro och Primitivo.

Vid "tån" på den Italienska halvön ligger det bergiga Kalabrien. Regionens vingårdar domineras av två druvor, den röda Gaglioppo och den vita Greco. Men dessa druvor av grekiskt ursprung varierar ofta märkbart i stil från en vingård till en annan. Klimatet i Kalabrien är fullt av kontraster, från de kalla Sila och Aspromonte bergmassiven till de varmare kullarna vid kusten finns det stora variationer i temperatur och väderförhållanden, vilket skapar många intressanta mikroklimat för vinproduktion.

Sicilien är den största ön i Medelhavet, skild från södra änden av den italienska halvön av det smala sundet Messina. Med konsekvent solsken och pålitligt måttligt med regn, är Siciliens klassiska Medelhavsklimat idealiskt för vinodling. Ön var en gång mest känd för söta Muscat och Marsala viner men har idag så mycket mer att erbjuda. De lokala druvsorterna Nero d'Avola och Catarratto utgör tillsammans ca 50% av produktionen men många andra druvor odlas också på Sicilien.

Omedelbart söder om den franska ön Korsika ligger den autonoma regionen Sardinien. Sardiniens viner skiljer sig från de som produceras i övriga Italien. Deras unika karaktär anses ofta ha mer gemensamt med spanska snarare än italienska viner. Detta beror delvis på användningen av druvsorter som sällan används i andra delar av Italien, som Nuragus, Vermentino och Cannonau (Sardinian Grenache).

bottom of page