top of page

Piemonte är en region i det nordvästra hörnet av Italien. De mest kända vinerna från regionen inkluderar Barolo och Barbaresco. Dessa röda viner är gjorda av druvan Nebbiolo. Andra populära druvor som används för produktion av röda viner är Barbera och Dolcetto. Viner gjorda på Barbera druvan är ofta fruktig med mindre tanniner än vin gjorda av Nebbiolo. Dolcetto å andra sidan ger friska och torra röda viner med lite tanniner. Regionen producerar också mousserande vin Asti spumante gjorda på Moscato druva.

Cavallotto

Sedan år 1928 är familjen Cavallotto ägare till vingården Tenuta Bricco Boschis. Idag är det Olivios barn - Laura, Giuseppe och Alfio, den 4:e generationen som arbetar med familjegården. Cavallottos vinanlägning ligger i Castiglione Falletto, staden som ligger geografiskt i centrum av Barolo-zonen. Cavallotto vinifierar uteslutande druvorna som producerats på egna vingårdar till DOC och DOCG-kvalitets viner. Vingården Tenuta Bricco Boschis sträcker sig över 25 hektar varav ungefär hälften består av Nebbiolo-vinodlingar, medan återstående areal är planterad med Dolcetto, Barbera, Freisa, Grignolino, Chardonnay och Pinot Nero. Hela produktionen är certifierat ekologisk.

Azienda Vitivinicola
Piazzo

Piazzo Comm. Armando ligger på sluttningarna i San Rocco Seno d'Elvio, ett litet vinområde strax utanför staden Alba. I mitten av 60-talet förstod Armando Piazzo att Barbaresco-viner skulle växa i popularitet, och han bestämde sig för att investera i Nebbiolo-vinstockar och vinet som produceras från dess druvor. Piazzo har sedan dess blivit en av de bästa Nebbiolo-producenterna i Langhe-regionen. Utöver berömda Barbaresco och Barolo-vinerna producerar Piazzo också andra viner som väl representerar traditionerna i Langhe och Roero-regionerna, såsom; Langhe Nebbiolo, Barbera d'Alba, Dolcetto d'Alba, Roero Arneis, Piemonte Chardonnay och Moscato Asti.

Picollo Ernesto

Picollo Ernestos vingårdar ligger cirka 260 meter över havet i området Rovereto di Gavi. På detta område, för hundratals år sedan, började odling av vinstockar med Cortese druvor. I början konsumerades Cortese vinerna primärt på restauranger vid den liguriska Rivieraen, men med tiden har dess renome växt avsevärt. Sedan 1998 har Gavi certifierat DOCG-status och är vida känt för några av Italiens bästa vita viner. För närvarande täcker vingårdarna bara cirka 8 hektar med en genomsnittlig ålder på 25/30 år, främst i söderläge. Odling bedrivs enligt traditionella metoder, utan användning av herbicider.

Laficaia

2013 beslutade sig Enrico Piantato, brorson till Clemente Guasti, att lämna advokatyrket för att fullfölja sina drömmar och fortsätta en lång familjetradition. Det bördiga landet Casalotto di Mombaruzzo, hans farfars födelseplats, tillsammans med de underbara klimatförhållandena gynnar odling av druvor och andra frukter som fikon och oliver. Minnet av fikonträdet, som farfadern brukade vila under, är inspirationskällan till namnet "Laficaia".

Weekend Market
bottom of page