top of page
Italy_map_with_regions_toscana.png

Beläget i centrala Italien längs den Tyrrenska kusten, är Toscana hem för några av världens mest anmärkningsvärda vinregioner så som; Chianti, Brunello di Montalcino och Vino Nobile di Montepulciano. Regionen är särskilt känd för Sangiovese-druvorna som trivs bra i det direkta solljuset på de många terrass-odlingarna i Toscana.

Weekend Market
Villa Caprareccia

På kullarna vid Bibbona nära staden Castagneto Carducci och havet ligger den familjeägda egendomen Villa Caprareccia. Gårdens geografiska läge är omtalat för det speciella ljus som inpirerat många konstnärer. Hettan under dagtid driverpå mognaden av druvorna trots närheten till havet som i sin tur ger svalka om kvällar och nätter. Sedan 1990-talet samarbetar man med det högt respekterade agronomen och eonologen vid Universitetet i Florens, Dr Fredrico Staderini, detta har resulterat i hög kvalitativa viner med mycket karraktär. Förutom vingården omfattar verksamheten produktion av olivolja, en restaurang, ett gästhus och mycket mer.

Tenuta Cantagallo

Cantagallo gården är i familjen Pierazzuoli ägo sedan 1970 och sträcker sig över 200 hektar, inklusive skogar, vin- och oliv-odlingar på de toskanska kullarna mellan Florens och Vinci. Vinstockarna har en medelålder som går från 10 till 35 år, och de utgör 30 hektar av gården. De är mest kända för en utmärkt Chianti Montalbano DOCG och Reserve. Produktionen inkluderar också en söt klassisk Vinsanto med namnet Millarium och en Gioveto IGT från Sangiovese, Merlot och Syrah druvor.

Le Farnete 

Beläget vid staden Carmignano, nära Florens, består Le Farnete egendomen av ett 100 hektar stort område i Carmignano DOCG zonen. Vinodlingarna täcker totalt 11 hektar i riktningen syd till sydost, vilket är särskilt fördelaktigt för mognaden av Sangiovese och Cabernet Sauvignon druvorna. Från dessa vinstockar med en ålder mellan 10 och 40 år produceras Le Farnete gårdens viner.

Fanti

Filippo Fanti och hans dotter Elisa driver denna relativt lilla vingård i Castelnuovo dell'Abate, en ikonisk by utanför Montalcino. Vin och olivolja har producerats här mycket längre än någon kan komma ihåg, men det har bara buteljerats under namnet Fanti sedan mitten av 1980-talet. Fanti-vinerna betraktas som ”bäst i sin klass” och uppvisar typiska karraktärika för området i Brunello di Montalcino DOCG. De nuvarande vinodlingarna täcker cirka 50 hektar och 80% av dessa är i enlighet med lokal tradition planterad med Sangiovese druvor. De återstående 10 hektaren är planterade med internationella röda druvsorter och vita lokala varianter.

Villa Patrizia

Villa Patrizia är en archetypisk, traditionell familjeägd vingård från Toscana. Gården grundades 1968 av Romeo och Maria Bruni. Sedan dess har andra och tredje generationen fortsatt inom familjeföretaget. Alla Villa Patrizia viner är gjorda av ekologiskt odlade druvor från gårdens egna vinodlingar. Produktionen är också certifierad så att flaskorna får märkas med EU-bladet för ekologiska produkter. Gården omfattar 14 hektar vingårdar (10 i DOCG Montecucco och 4 i DOCG Morellino Di Scansano).

Panizzi

1979 köpte Giovanni Panizzi, Santa Margherita, en gård precis utanför de gamla murarna i San Gimignano och började exprimentera med produktion av viner. Sedan dess har vinproduktionen gradvis utvecklats till den höga kvalitet den håller idag, först av Giovanni och senare Luano och Simone Niccolai och deras personal. Idag har Panizzi 70 hektar vingodlingar och producerar mer än 150 000 flaskor vin om året.

Villa S. Anna 

Vingården Villa Sant'Anna är en del av en större egendom som ägts i ca 200 år av familjen Simona Ruggeri Fabroni. Den ligger på kullarna runt staden Montepulciano. Simona Fabroni tillsammans med döttrarna Anna och Margherita, upprätthåller familjetraditionen att marknadsföra och sälja fina kvalitetsviner. Vingården har en hundraårig underjordisk källare där alla viner lagras vid naturliga temperaturer. Alla Villa S. Anna viner är certifierat veganska.

Setriolo
Castelina in Chanti 

Setriolo är en familjedriven vingård som ligger i Castellina in Chianti, i hjärtat av världs berömda Chianti Classico regionen. Gården tillhör familjen Soderi, som har odlat druvor sedan början av 1800-talet. Setriolo täcker över 3,5 hektar vingårdar av ekologiskt odlade Sangiovese- och Merlotdruvor samt en olivlund bestående av 880 träd av typiska toskanska olivsorter. Hela produktionen är certifierad ekologisk. När mileniet var ungt började familjen att producera och marknadsföra vin under eget namn och mottagandet har varit mycket positivt med fina priser och recensioner.

bottom of page